Nadchodzi sezon grzewczy, o czym musimy pamiętać?

Rozpoczął się sezon grzewczy, a wraz z nim zwiększa się ryzyko zatrucia czadem. Służby apelują o zachowanie szczególnej ostrożności w tym okresie. Zatrucie tlenkiem węgla jest często spowodowane nieumiejętnym użytkowaniem pieców gazowych i starych pieców kaflowych.

Jednym ze sposobów uniknięcia zaczadzenia jest zainstalowanie specjalnych czujek czadu. Warto też pamiętać o przeglądzie instalacji wentylacyjnych i kominowych, takie działanie prewencyjne zdecydowanie obniża ryzyko pojawienia się niebezpieczeństwa.

Wybierając czujnik, który powiadomi nas o obecności dwutlenku węgla lub dymu warto sprawdzić producenta oraz certyfikat dopuszczenia! Na przestrzeni lat inspekcja handlowa skontrolowała 104 modele czujników, czyli ponad połowę dostępnych na polskim rynku. Zakwestionowano aż 41 modeli. Sprzęt wybierajmy w specjalistycznych sklepach, nie szukajmy oszczędności, ceny sprawdzonych urządzeń zaczynają się już od 80 zł.

fot. czujnik czadu

Tlenek węgla jest niewidoczny, nie ma zapachu ani smaku. Ostre zatrucie czadem powoduje szybką śmierć.

W ubiegłym sezonie grzewczym, od października do końca marca, wskutek zatrucia czadem zmarły 52 osoby. Ponad 2 000 trafiło do szpitala.

Pamiętajmy również o osobach starszych!

Warto pomóc w doborze czujnika czy znalezieniu specjalisty, który sprawdzi przewody kominowe przed nadchodzącym sezonem.

Podziel się informacją ze znajomymi!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
error: Treści są chronione prawami autorskimi!